Obiadowa Miska z kaszą kuskus
Składniki:
- 1 szklanka kuskusu perłowego MELVIT
- 1 mała cebula
- Kilka grzybów leśnych (np. prawdziwków)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 awokado
- 1 ogórek gruntowy
- 1 mała czerwona papryka
- 2 jajka
- 1 wędzone lub naturalne tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- Do podania: natka pietruszki, sezam, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania obiadowej miski z kaszą kuskus:
Kaszę kuskus ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Cebulę usmaż na rozgrzanej patelni z olejem do momentu aż się zarumieni, dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby oraz masło, smaż na mocnym ogniu co chwilę mieszając aż grzyby się usmażą (potrwa to ok.10 minut). Awokado i ogórka pokrój na plastry , paprykę na paski, a jajka usmaż na sadzone. Tofu pokrój na grube plastry, usmaż łyżce oleju do zarumienienia z obu stron, podlej sosem sojowym i smaż jeszcze po dwie minut z każdej strony. W dwóch miskach ułóż po trochę kaszy, dodaj resztę składników układając je wokół. Obsyp natką pietruszki, sezamem i polej oliwą z oliwek.