• Partner strategiczny:

Mus chałwowy z kaszy jaglanej

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej Melvit
  • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego (domowego)
  • stała część mleczka kokosowego (dobrze schłodzonego)
  • 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
  • 2-3 łyżki syropu z agawy

Jak przygotować:

Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni lub w garnku. Gdy zaczyna wydawać przyjemny zapach, zalewamy ją mlekiem kokosowym i gotujemy do wchłonięcia. Przykrywamy i zostawiamy. Ostudzoną kaszę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy śmietankę kokosową oraz syrop z agawy i miksujemy na gładki krem. Dodajemy pastę sezamową i jeszcze chwilę miksujemy. Próbujemy i doprawiamy syropem w razie konieczności. Podajemy z owocami lasu (np. malinami lub jagodami). 

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie