Marokańska sałatka z kaszą, bulgur, granatem, migdałami, marchewką i ziołowym pesto
Składniki:
- Ziołowe pesto
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5-10 g kolendry, świeżej, tylko liście
- 5 g mięty, świeżej, tylko liście
- 30 g orzeszków piniowych lub 30 g słonecznika łuskanego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½-1 łyżeczka soli
- Sałatka
- 20 g migdałów, w płatkach
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 200 g kaszy bulgur Melvit
- 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
- 1-2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 1½ łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
- 80-100 g pestek granatu (z 1 szt., patrz wskazówka)
- 50 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
Sposób przygotowania marokańskiej sałatki z kaszą, bulgur, granatem, migdałami, marchewką i ziołowym pesto:
Ziołowe pesto
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, kolendrę i miętę, dodać orzeszki piniowe, sok z cytryny, oliwę, pieprz i sól, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne 10 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
Sałatka
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej migdały, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, gotować na parze 16-18 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie na suchej patelni uprażyć odważone migdały, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i czosnek, dodać oliwę i przyprawę Ras el Hanout, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ugotowaną kaszę bulgur, wymieszać 30 s//obr. 3. Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min, następnie dodać przygotowane wcześniej ziołowe pesto i wymieszać za pomocą kopystki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą bulgur i duszonymi warzywami, odważyć do niej pestki granatu, oliwki i szpinak, wymieszać za pomocą kopystki.
- Marokańską sałatkę z kaszą bulgur, szpinakiem i granatem podawać posypaną uprażonymi wcześniej migdałami.
Wskazówka
- Aby wyjąć pestki z granatu, należy odciąć ok. ¼ wierzchołka owocu, następnie rozdzielić go, nacinając skórkę wzdłuż linii podziału wyznaczanych przez segmenty owocu, po czym zdjąć białe błonki i rozdzielić pestki palcami. Owoc można również przekroić w poprzek na pół, trzymać nisko rozcięciem w dół nad miską i opukiwać łyżką, aby pestki wypadły.
Informacja o potrawie
- Przyprawa Ras el Hannout to przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład tej mieszanki wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tajine. Podstawowy skład przyprawy to: curry, kolendra, kmin rzymski, papryka, sól, pieprz, koper, ziele angielskie.
Czas przygotowania:
40 min
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy