Melvit
Mąka z Żyta Krzyca 1 kg
- Gramatura: 1 KG
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 10
- na warstwie: 96
- na palecie: 672
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1381 Kj/327 kcal
- Białko:14 g
- Błonnik:16 g
- Węglowodany:56 g
- Cukry:1.7 g
- Tłuszcze:1,7 g
- Saturated fatty acids:0,3 g
- Salt:<0.01 g
Opis:
Mąka pszenna, mimo iż bardzo popularna wśród większości osób, nie stanowi wielkiego źródła witamin i minerałów. Dużo lepszą, jednak nieco zapomnianą opcją jest krzyca, czyli tak zwane żyto świętojańskie. Mąka z krzycy coraz częściej pojawia się na półkach w marketach. Kupisz ją także w sklepach ze zdrową żywnością, gdzie aż „roi” się od wartościowych produktów.
Mąka z żyta krzycy znów wraca na stoły
Mąka pełnoziarnista z żytakrzyca zwanego także żytem świętojańskim była niegdyś bardzo popularna i lubiana. Zboże to charakteryzowało się wówczas dobrą odpornością na trudne warunki atmosferyczne, co oznaczało, że kilkuletnie rośliny można było sadzić na górskich zboczach oraz gliniastej dolinie, czyli wszędzie tam, gdzie inne zboża nie chciały rosnąć. Tę wyjątkową cechę podkreśla nawet jej łacińska nazwa Secale montanum. Problem pojawił się jednak w zbyt niskich plonach i po czasie żyto krzyca zostało porzucone na rzecz zbóż bardziej urodzajnych.
Mąka z żyta krzyca i jej zdrowotne właściwości
Odmiana mąki z żyta krzyca oferuje całą gamę korzystnych właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Zawiera sterole, pomagające zmniejszyć ryzyko zawału i miażdżycy oraz regulować poziom cholesterolu. Obfituje w witaminę E, pełniącą funkcję przeciwutleniacza, co wspiera profilaktykę antynowotworową. Dodatkowo naturalne alkilorezorcynole w mące działają antynowotworowo, szczególnie w przypadku raka jelita grubego czy prostaty. Fitoestrogeny wydłużają cykl miesiączkowy, łagodzą dolegliwości menopauzy i chronią przed osteoporozą. Bogactwo minerałów, takich jak fosfor, wapń, jod, sód, potas, wspiera zdrowe kości, tarczycę, serce, mięśnie oraz ciśnienie krwi. Obecny błonnik pokarmowy i beta-glukany poprawiają perystaltykę jelit, wzmacniają odporność.
Dla diabetyków, a także osób dbających o profilaktykę antycukrzycową mąka z żyta krzyca jest korzystniejsza, ponieważ nie powoduje gwałtownego wzrostu indeksu glikemicznego, tak jak białe mąki. Dodatkowo jest cennym źródłem żelaza niezbędnym w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Zdrowsza alternatywa do Twojej kuchni
Mąka pszenna to źródło pustych kalorii, które z powodzeniem można zastąpić mąką z krzycy. A co pysznego z niej przyrządzimy? Krzyca umożliwia wypiekanie pieczywa, które zachowuje dużo dłużej swoją świeżość niż np. chleb pszenny. Można ją użyć również do przygotowania ciast, naleśników, a także zakwasu.