Melvit
Mąka jaglana 500 g
- Gramatura: 500 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 12
- na warstwie: 144
- na palecie: 1152
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna 1522 kJ / 359 kcal
- Białko:7,5 g
- Błonnik:2,2 g
- Węglowodany:74 g
- Tłuszcze:3,2 g
Opis:
Mąka jaglana jest przetworzonym, zmielonym ziarnem kaszy jaglanej, która po długim okresie zapomnienia, powróciła z pełnym rozmachem do polskich kuchni, by zdobyć miano królowej. Wytwarzana jest z ziaren prosa. Stanowi bogate źródło witaminy B, a także nie zawiera glutenu, za co doceniają ją osoby chorujące na celiakię.
Jaglana mąka stosowana od tysiącleci
Mąka jaglana jest produktem pochodzącym ze zmielonych ziaren kaszy jaglanej, będących produktem spożywczym uzyskiwanym poprzez obróbkę prosa, czyli rośliny z rodziny wiechlinowatych. Po usunięciu łuski i rozdrobnieniu ziaren powstaje kasza jaglana. Kolejnym etapem jest jej mielenie, co prowadzi do uzyskania mąki jaglanej.
Niewiele osób pewnie wie, że proso jest jednym z najdłużej uprawianych zbóż na świecie, pierwsze ślady upraw pochodzą sprzed 10 tysięcy lat z terytorium północnych Chin. Tam też cieszy się ono największą popularnością. Obecnie czołowymi producentami tego zboża są Chiny, Indie, Turcja oraz Nepal.
Mąka z kaszy jaglanej – ciekawostki
Proso, z którego powstaje mąka jaglana Melvit, jest jednym z najszybciej dojrzewających zbóż. W ciepłym klimacie, przy ładnej pogodzie już po 60 dniach od wysiewu można zbierać pierwsze plony. Co więcej, zdrowotne właściwości, jakie posiada mąka jaglana, były wykorzystywane w medycynie ludowej.
Zdrowotne właściwości mąki jaglanej
Mąka jaglana jest bogata w mnóstwo składników odżywczych poprawiających pracę całego organizmu. Pozyskiwana z nasion prosa, które zawiera mało skrobi, charakteryzuje się bogactwem żelaza, miedzi oraz witamin z grupy B. Zawiera także krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu). Witamina E oraz lecytyna wspomagają pamięć, system nerwowy oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Ceniona za swoje właściwości antywirusowe, rozgrzewające, wskazana jest w przeziębieniu i osłabieniu organizmu, zwłaszcza zimą.
Mąka jaglana do wypieków i nie tylko
Mąka jaglana z powodzeniem może zastąpić tradycyjną mąkę pszenną, mimo iż nie zawiera glutenu. Co prawda, przygotowanie z niej wypieków będzie bardziej skomplikowane, jednak dużo korzystniejsze dla zdrowia.
Osoby, które boją się „pójść na całość”, mogą połączyć mąkę jaglaną z innym rodzajem mąki. Dzięki temu przygotują smaczne naleśniki i omlety. Ze względu na neutralny smak można także wykorzystywać ją jako zagęstnik do zup i sosów.