Przepis na lazanię z cukinii z soczewicą

Lazania z cukinii z soczewicą

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Sposób przygotowania lazanii z cukinii z soczewicą:

Cukinie pokrój wzdłuż na płaty, które posłużą jako makaron do lazanii. Oprósz je solą i odłóż najlepiej na sitko by puściły sok. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż aż lekko się zarumieni, następnie dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki, oprósz solą i smaż dalej co chwilę mieszając. Po tym czasie dodaj soczewicę, podlej bulionem i gotuj aż nadmiar wody odparuje. Dodaj pasattę, wymieszaj i dopraw. Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą, układaj płaty cukinii, na nie część sosu z soczewicą i posyp serem. Ponownie ułóż cukinie, sos i ser żółty. Na to ostatnie płaty cukinii i ser żółty. Zapiekaj ok. 25-30 minut w 200 stopniach. Podawaj ciepłe. 

Przepis na lazanię z cukinii z soczewicą
Czas przygotowania:
90 min
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie