Lazania z cukinii z pomidorowym Trendy Lunch
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 kulki mozzarelli
- Spora garść świeżego jarmużu
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 saszetki Trendy Lunch z pęczakiem i soczewicą
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka bazylii
- Sól, pieprz,
- Szczypta cukru do smaku
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania lazanii z cukinii z pomidorowym Trendy Lunch
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry. Jarmuż odrywamy z twardych łodyg, siekamy. Mozarellę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy aż się zarumieni. Oprószamy solą. Po chwili dodajemy czosnek oraz zawartość saszetek TL. Smażymy przez chwilę, zalewamy ok 200 ml wodą i gotujemy. Gdy wchłonie wodę sprawdzamy czy jest pęczak jest miękki, jeśli nie podlewamy jeszcze trochę wody. Gdy pęczak będzie dość miękki, może być al dente, wlewamy passatę, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 10 minut. W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warstwy. Cukinię, sos, jarmuż, mozzarella. I tak do momentu aż zużyjemy składniki. Na górze powinna być cukinia, sos i mozzarella. Pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 minut.