Kura z gryką z pietruszkowym pesto
Składniki:
- 40 g kaszy gryczanej Melvit
- pierś z kurczaka (podwójna)
- fasola mamut (4 strąki)
- ziarna sezamu Melvit
- cukinia
- sól, pieprz cytrynowy do smaku
- pęczek pietruszki
- sok z ½ cytryny
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- sól do smaku
Sposób przygotowania kury z gryką z pietruszkowym pesto:
Zrób pietruszkowe Pesto. Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz i usuń twarde łodygi. Posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj w blenderze. Dodaj pozostałe składniki (ząbek czosnku przeciśnij przez praskę).
Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyj, usuń tłuszcz i błonki. Zrób nacięcia na wierzchu, dopraw solą i pieprzem cytrynowym, polej odrobiną oliwy z oliwek i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz aż pierś będzie soczysta i zrumieniona na wierzchu. W międzyczasie ugotuj fasolę w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Następnie umyj cukinię i pokrój w cieniutkie plasterki (możesz użyć obieraczki do warzyw). Pokrojone plastry wrzuć do gotującej się wody na minutę. Wyjmij i osusz. Upraż też ziarna sezamu (na suchej, rozgrzanej patelni).
Wszystko już gotowe, możemy układać na talerz. Technika dowolna, u mnie wyszło tak. Pysznie!