Przepis Kura z gryką z pietruszkowym pesto

Kura z gryką z pietruszkowym pesto

Składniki:

  • 40 g kaszy gryczanej Melvit
  • pierś z kurczaka (podwójna)
  • fasola mamut (4 strąki)
  • ziarna sezamu Melvit
  • cukinia
  • sól, pieprz cytrynowy do smaku
  • pęczek pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania kury z gryką z pietruszkowym pesto:

Zrób pietruszkowe Pesto. Natkę pietruszki dokładnie umyj, osusz i usuń twarde łodygi. Posiekaj bardzo drobno lub zmiksuj w blenderze. Dodaj pozostałe składniki (ząbek czosnku przeciśnij przez praskę).

Ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyj, usuń tłuszcz i błonki. Zrób nacięcia na wierzchu, dopraw solą i pieprzem cytrynowym, polej odrobiną oliwy z oliwek i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz aż pierś będzie soczysta i zrumieniona na wierzchu. W międzyczasie ugotuj fasolę w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Następnie umyj cukinię i pokrój w cieniutkie plasterki (możesz użyć obieraczki do warzyw). Pokrojone plastry wrzuć do gotującej się wody na minutę. Wyjmij i osusz. Upraż też ziarna sezamu (na suchej, rozgrzanej patelni).

Wszystko już gotowe, możemy układać na talerz. Technika dowolna, u mnie wyszło tak. Pysznie!

Przepis Kura z gryką z pietruszkowym pesto
Czas przygotowania:
120 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni