Krem z dyni masłowej (butternut) z kaszą jaglaną i świeżą kolendrą
Składniki:
- 1 dynia masłowa
- łyżka masła klarowanego
- 1 marchewka
- 3-4 łyżki kaszy jaglanej Melvit
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- porządny plaster imbiru
- szczypta kurkumy
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- sól wędzona lub różowa
- szczypta utartej skórki cytryny
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- opcjonalnie kawałek papryczki chilli
Sposób przygotowania kremu z dyni masłowej (butternut) z kaszą jaglaną i świeżą kolendrą:
Dynię obieram ze skórki, usuwam pestki łyżką i kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę obieram, myję i kroję po skosie na grube plastry. Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem na gęstym sicie. Pomarańczę myję i wyciskam z niej sok do miski.
W garnku z grubym dnem rozgrzewam masło, dodaję marchewkę, pokrojoną dynię, kaszę jaglaną, przyprawy i podsmażam przez około 5 minut aż się wszystko delikatnie zarumieni. Zalewam całość wodą, tak na około 8 cm powyżej warzyw, dodaję wyciśnięty sok pomarańczowy, skórkę otartą z cytryny i gotuję do miękkości. Na koniec całość miksuję blenderem, doprawiam jeśli jest taka potrzeba i podaję na świeżo z poszatkowaną kolendrą. Lubię dodać na koniec odrobinę czerwonego pieprzu, ma specyficzny smak i pięknie wygląda w połączeniu z żółtym i soczyście zielonym.