Przepis Krem z dyni masłowej (butternut) z kaszą jaglaną i świeżą kolendrą

Krem z dyni masłowej (butternut) z kaszą jaglaną i świeżą kolendrą

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 1 dynia masłowa
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 marchewka
  • 3-4 łyżki kaszy jaglanej Melvit
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • porządny plaster imbiru
  • szczypta kurkumy
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • sól wędzona lub różowa
  • szczypta utartej skórki cytryny
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • opcjonalnie kawałek papryczki chilli

Sposób przygotowania kremu z dyni masłowej (butternut) z kaszą jaglaną i świeżą kolendrą:

Dynię obieram ze skórki, usuwam pestki łyżką i kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę obieram, myję i kroję po skosie na grube plastry. Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem na gęstym sicie. Pomarańczę myję i wyciskam z niej sok do miski. 

W garnku z grubym dnem rozgrzewam masło, dodaję marchewkę, pokrojoną dynię, kaszę jaglaną, przyprawy i podsmażam przez około 5 minut aż się wszystko delikatnie zarumieni. Zalewam całość wodą, tak na około 8 cm powyżej warzyw, dodaję wyciśnięty sok pomarańczowy, skórkę otartą z cytryny i gotuję do miękkości. Na koniec całość miksuję blenderem, doprawiam jeśli jest taka potrzeba i podaję na świeżo z poszatkowaną kolendrą. Lubię dodać na koniec odrobinę czerwonego pieprzu, ma specyficzny smak i pięknie wygląda w połączeniu z żółtym i soczyście zielonym.

Przepis Krem z dyni masłowej (butternut) z kaszą jaglaną i świeżą kolendrą
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak