• Partner strategiczny:

Krem owsiany z karmelizowaną cytryną i tymiankiem

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • garść płatków owsianych Melvit
  • 1 i 1/2 szklanki soku tłoczonego kwaśniejszego (u mnie jabłkowy z pigwą)
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta korzennej masala chai (można pominąć)
  • łyżka syropu klonowego
  • 1/3 cytryny (dwa plastry i „końcówka”)
  • gałązka tymianku

Jak przygotować:

Płatki owsiane zagotowuję w soku jabłkowym, z dodatkiem niecałej łyżki masła klarowanego i korzennej przyprawy. Odstawiam na bok i miksuję na gładki krem blenderem i wykładam na głęboki talerz.

W tym samym czasie smaruję patelnię resztką masła klarowanego, dorzucam gałązkę tymianku i przesmażam ją przez chwile. Cytrynę kroję na plastry i podsmażam ją na dość wysokim ogniu z obu stron, na końcu podlewając syropem klonowym. Zestawiam patelnię z ognia, wyciskam resztkę soku z „końcówki” cytryny, powstaje dzięki temu przepyszny sosik do polania kremu owsianego.

Cytryny wykładam delikatnie na krem owsiany, obok podsmażoną gałązkę tymianku i polewam całość sosem. Podaję od razu, jako deser albo na śniadanie poruszające wszystkie ślinianki!

Czas przygotowania:
15 min
Ilość porcji:
1
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe