Krem owsiany z karmelizowaną cytryną i tymiankiem
Składniki:
- garść płatków owsianych Melvit
- 1 i 1/2 szklanki soku tłoczonego kwaśniejszego (u mnie jabłkowy z pigwą)
- łyżka masła klarowanego
- szczypta korzennej masala chai (można pominąć)
- łyżka syropu klonowego
- 1/3 cytryny (dwa plastry i „końcówka”)
- gałązka tymianku
Sposób przygotowania kremu owsianego z karmelizowaną cytryną i tymiankiem
Płatki owsiane zagotowuję w soku jabłkowym, z dodatkiem niecałej łyżki masła klarowanego i korzennej przyprawy. Odstawiam na bok i miksuję na gładki krem blenderem i wykładam na głęboki talerz.
W tym samym czasie smaruję patelnię resztką masła klarowanego, dorzucam gałązkę tymianku i przesmażam ją przez chwile. Cytrynę kroję na plastry i podsmażam ją na dość wysokim ogniu z obu stron, na końcu podlewając syropem klonowym. Zestawiam patelnię z ognia, wyciskam resztkę soku z „końcówki” cytryny, powstaje dzięki temu przepyszny sosik do polania kremu owsianego.
Cytryny wykładam delikatnie na krem owsiany, obok podsmażoną gałązkę tymianku i polewam całość sosem. Podaję od razu, jako deser albo na śniadanie poruszające wszystkie ślinianki!