Kotleciki z bobu
Składniki:
- 250 g ugotowanego bobu
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- Pół pęczka natki pietruszki
- 1 mały ząbek czosnku
- ½ cebuli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki kolendry
- Świeżo zmielony pieprz
- Do podania: miks sałat
Sposób przygotowania kotlecików z bobu:
Kaszę jaglaną prażymy w garnku na sucho, uważamy żeby się nie przypaliła. Zalewamy wodą (2,5 szklanki) i gotujemy aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Do kaszy dodajemy obrany bób i miksujemy blenderem ręcznym. Do masy dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, natkę oraz doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i sosem sojowym. Mieszamy, dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Masa powinna być dość zwarta by można było ulepić kotlety, w razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej lub 1 łyżkę mąki orkiszowej. Obtaczamy kotlety w bułce i smażymy na oleju. Podajemy na miksie sałat.