Kotleciki buraczane na hummusie
Składniki:
- 2 szklanki buraków startych na tarce
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej MELVIT
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1/2szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki mąki orkiszowej MELVIT
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- Sól, pieprz do smaku
- Klasyczny hummus do podania
Sposób przygotowania kotlecików buraczanych na hummusie:
Ugotowaną kaszę jaglaną i buraki wrzuć do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez
praskę czosnek. Następnie dodaj resztę składników i wyrób masę, w razie konieczności dodaj mąkę lub
bułkę tartą jeśli masa jest zbyt klejąca. Włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nagrzej piekarnik do
200 stopni, formuj kotleciki z masy i układaj na wyłożonej papierem blaszce. Piecz 20- 30 minut w 200
stopniach. Podaj na hummusie klasycznym oblanym oliwą.