• Partner strategiczny:

Kopytka z buraka i kaszy jaglanej

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

3/4 szklanki kaszy jaglana 400 g

2 małe ugotowane lub upieczone buraki

1 jajko

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki orkiszowej Melvit

1 łyżeczka soli

Do podania: masło, świeży tymianek, orzechy włoskie

Sposób przygotowania kopytek z buraka i kaszy jaglanej:

Kaszę jaglaną prażymy na sucho w garnku, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie wodę (gdyby kasza była jeszcze niedogotowana dolewamy trochę wody). Gotową kaszę studzimy, miksujemy blenderem ręcznym razem jajkiem oraz burakami. Do masy dodajemy obie mąki i sól. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki i robimy wałeczki po czym dzielimy nożem na kluski. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z masłem, świeżym tymiankiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Czas przygotowania:
30
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie