Kopytka z buraka i kaszy jaglanej
Składniki:
3/4 szklanki kaszy jaglana 400 g
2 małe ugotowane lub upieczone buraki
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki orkiszowej Melvit
1 łyżeczka soli
Do podania: masło, świeży tymianek, orzechy włoskie
Sposób przygotowania kopytek z buraka i kaszy jaglanej:
Kaszę jaglaną prażymy na sucho w garnku, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie wodę (gdyby kasza była jeszcze niedogotowana dolewamy trochę wody). Gotową kaszę studzimy, miksujemy blenderem ręcznym razem jajkiem oraz burakami. Do masy dodajemy obie mąki i sól. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki i robimy wałeczki po czym dzielimy nożem na kluski. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z masłem, świeżym tymiankiem i posiekanymi orzechami włoskimi.