Komosa ryżowa z natką pietruszki i pomarańczą z sosem marchewkowym
Składniki:
- 50g komosy ryżowej Melvit* (Quinoa)
- duży pęczek natki pietruszki
- musztarda francuska
- sos marchewkowy:
- pieczona lub gotowana marchew
- łyżka oliwy
- kurkuma
- imbir
- sól, pieprz
- opcjonalnie: tofu, pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania komosy ryżowej z natką pietruszki i pomarańczą z sosem marchewkowym:
1. Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.*
Ja gotowałam ją w wodzie, w której wcześniej gotowałam Trendy Lunch z grzybami leśnymi, dlatego komosa nabrała grzybowego posmaku.
2. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
3. Przygotuj sos: pieczoną marchew zmiksuj z oliwą, kurkumą, startym imbirem, doprawiając solą i pieprzem do smaku.* Jeśli nie chcesz robić sosu, dodaj ocet balsamiczny lub sok z cytryny.
4. Natkę pietruszki wymieszaj z musztardą, sosem marchewkowym lub octem balsamicznym, komosą ryżową.