• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Kasza orkiszowa z pieczonymi warzywami na słodko

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

Jak przygotować:

Torebkę Trendy Lunch rozcinam, zawartość podprażam w garnku z niewielkim dodatkiem masła klarowanego i zalewam mieszanką soku śliwkowego i wody w proporcji pół na pół. Gotuję pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. 

Imbir obieram, ucieram na tarce i mieszam go z połową masła klarowanego.

Dynię masłową obieram, oczyszczam i kroję na plastry. Marchewki obieram, myję i kroję na mniejsze części lub na połówki.

W żeliwnym garnku lub w piekarniku podpiekam warzywa usmarowane masłem klarowanym z dodatkiem imbiru. Zapiekam lub podsmażam przez 10-15 minut pod przykryciem, potem podlewam nieco resztką soku śliwkowego i karmelizuję je z odrobiną świeżo utartego pieprzu. Na koniec doprawiam utartą skórką z cytryny.

Ciepłą i pachnącą mieszankę wykładam na talerz, dodaję podrumienione, słodkie warzywa i kapary. Dosmaczam solą i odrobiną pieprzu, serwuję na świeżo, często z poszatkowaną zieloną kolendrą i kawałkiem cytryny.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe