• Partner strategiczny:

Karmelizowana gruszka z waniliowym sosem ryżowym

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 3 łyżki ugotowanego ryżu basmati Melvit (#nowaste)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego waniliowego
  • szczypta ziaren wanilii burbon
  • łyżeczka miodu
  • soczysta gruszka
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka syropu imbirowego lub klonowego
  • kwaśna konfitura (u mnie czarna porzeczka)

Jak przygotować:

Ryż, mleko roślinne, wanilię, miód i połowę mała klarowanego miksuję blenderem na gładki i kremowy sos. 

Gruszkę kroję na połówki, łyżeczką usuwam gniazdo nasienne i podsmażam ją na porządnie rozgrzanej patelni na pozostałym maśle klarowanym. Pod koniec gruszkę podlewam syropem imbirowym, karmelizuję przez chwilę i zdejmuję z patelni. 

Do wydrążonego „dołeczka” nakładam kwaśną konfiturę i polewam pysznym sosem waniliowym. 

Podaję od razu, szkoda czasu na przełykanie pokątne śliny – niech kremowa rozkosz rozleje się nareszcie w ustach.

Podobnie można zrobi z jabłkiem, choć szczerze mówiąc uwielbiam kobiece kształty gruszki, jej słodycz i delikatny miąższ.

Czas przygotowania:
15 minut
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe