Karmelizowana gruszka z waniliowym sosem ryżowym
Składniki:
- 3 łyżki ugotowanego ryżu basmati Melvit (#nowaste)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego waniliowego
- szczypta ziaren wanilii burbon
- łyżeczka miodu
- soczysta gruszka
- łyżka masła klarowanego
- łyżka syropu imbirowego lub klonowego
- kwaśna konfitura (u mnie czarna porzeczka)
Sposób przygotowania karmelizowanych gruszek z waniliowym sosem ryżowym:
Ryż, mleko roślinne, wanilię, miód i połowę mała klarowanego miksuję blenderem na gładki i kremowy sos.
Gruszkę kroję na połówki, łyżeczką usuwam gniazdo nasienne i podsmażam ją na porządnie rozgrzanej patelni na pozostałym maśle klarowanym. Pod koniec gruszkę podlewam syropem imbirowym, karmelizuję przez chwilę i zdejmuję z patelni.
Do wydrążonego „dołeczka” nakładam kwaśną konfiturę i polewam pysznym sosem waniliowym.
Podaję od razu, szkoda czasu na przełykanie pokątne śliny – niech kremowa rozkosz rozleje się nareszcie w ustach.
Podobnie można zrobi z jabłkiem, choć szczerze mówiąc uwielbiam kobiece kształty gruszki, jej słodycz i delikatny miąższ.