Jaglane kotlety buraczane
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej Melvit
1 gotowany burak
1 ząbek czosnku
50 g sera feta
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/3 szklanki oleju + do posmarowania rąk
2-3 łyżki mąki orkiszowej Melvit
Sól, pieprz do smaku
Ser feta, miks sałat do podania
Sposób przygotowania jaglanych kotletów buraczanych:
Kaszę prażymy na suchej patelni, zalewamy 1½ szklanki wody i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody. Buraka ścieramy na tarce, dodajemy do wystudzonej kaszy razem z resztą składników. Wyrabiamy masę na kotleciki, formujemy kotlety rękoma posmarowanymi olejem. Smażymy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionym miksem sałat i serem feta.