Jabłka pieczone w soku jabłkowym z Secret Fitness Jaglanką Melvit
Składniki:
- 2 jabłka
- 4 łyżeczki Secret Fitness Jaglanki Melvit 350 g
- 1/2 szklanki tłoczonego soku jabłkowego
- łyżeczka masła klarowanego
- kostka gorzkiej czekolady
- listki bazylii lub mięty do dekoracji
Sposób przygotowania jabłka pieczonego w soku jabłkowym z Secret Fitness Jaglanką Melvit:
Jabłka myję, delikatnie usuwam z nich gniazda nasienne – właściwie wydrążam od góry, żeby stworzyć miejsce na Secret Fitness Jaglankę. Na początku robię to nożem, a potem wybieram wszystkie ostrzejsze kawałki i pestki łyżeczką. Czekoladę szatkuję lub ucieram na tarce.
Nastawiam piekarnik na około 200 stopni, do wydrążonych jabłek wlewam łyżeczkę soku i dodaję odrobinę masła. Jabłka wkładam do keksówki, owijam ją szczelnie folią aluminiową i wstawiam do rozgrzanego piekarnia na około 20 minut, po tym czasie wystawiam z pieca, nakładam do każdego jabłka po 2 łyżeczki Secret Fitness Jaglanki, podlewam dwiema łyżkami soku jabłkowego i posypuję utartą czekoladą. Zawijam szczelnie i wstawiam do pieca na 15 minut.
Podaję z listkami bazylii lub mięty, koniecznie na ciepło. Można pokusić się o zmieszanie płatków ze szczyptą imbiru albo przyprawy piernikowej, jabłka będą bardziej rozgrzewające i aromatyczne.