Hummus z awokado i kaszą jaglaną
Składniki:
- ½ szklanki ciecierzycy Melvit
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej Melvit
- łyżeczka Trio Seeds Melvit
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahiny
- 2 małe ząbki czosnku
- ¼ szklanki wody
- Sól, pieprz
- 1 łyżeczka sody
- oliwa z oliwek i pestki dyni do podania
Sposób przygotowania hummusu z awokado i kaszą jaglaną:
Ciecierzycę zalewamy wodą na całą noc z dodatkiem ½ łyżeczki sody. Rano przepłukujemy, nalewamy świeżej wody, dodajemy sodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Kaszę jaglaną podprażamy w garnku na sucho, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do wchłonięcia wody. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut by doszła. Studzimy. W blenderze umieszczamy wszystkie składniki, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem skrapiamy hummus oliwą, posypujemy Trio Seeds i pestkami dyni.