Gryczano-orkiszowe naleśniki z serem i owocami
Składniki:
100 g mąki gryczanej Melvit
100 g mąki orkiszowej Melvit
3 łyżki oleju
300 ml mleka
2 jajka
2 łyżki syropu klonowego
150 g sera twarogowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
150 owoców świeżych lub mrożonych (np. maliny, jagody)
Sposób przygotowania gryczano-orkiszowych naleśników z serem i owocami:
W misce wymieszaj trzepaczką lub mikserem jajka z mlekiem, olejem i syropem. Dodaj obie mąki i dokładnie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Patelnię posmaruj olejem i usmaż naleśniki. W międzyczasie rozgnieć twaróg z jogurtem i syropem. Odstaw. Owoce zmiksuj na gadko, jeśli używasz mrożonych podgrzej je w garnku do rozmrożenia i zmiksuj na gładko. Podawaj naleśniki z serem i owocami.