Melvit
Groch połówki 400 g
- Gramatura: 400 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 12
- na warstwie: 144
- na palecie: 1008
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1453 kJ / 343 kcal
- Białko:19 g
- Błonnik:7,2 g
- Węglowodany:60 g
- Tłuszcze:1,4 g
Opis:
Groch łuskany połówki – unikalne w smaku warzywo strączkowe
Groch łuskany to jedno z najpopularniejszych warzyw strączkowych. Oprócz niekwestionowanych właściwości zdrowotnych produkt jest niezwykle smaczny. Co ciekawe, groch połówki, często występujący jako zamiennik mięsa, jest także o wiele bardziej sycący. W przeciwieństwie do odmiany niełuskanej nasz groszek łuskany nie wymaga wielue godzin przygotowań – nie musi być bowiem moczony przed gotowaniem.
Co wyróżnia nasz groch łuskany? Wartości odżywcze i kaloryczność
Groch łuskany od Melvit, jak wszystkie warzywa strączkowe, jest źródłem białka roślinnego, alternatywy dla białka pochodzenia zwierzęcego. Często wykorzystywany jest więc w zastępstwie mięsa w diecie wegetariańskiej. Produkt zawiera także wiele błonnika, a co za tym idzie, usprawnia trawienie i działa oczyszczająco na jelita.
To jednak nie wszystko! Dzięki witaminom z grupy B groch łuskany połówki wspomaga układ nerwowy, pomaga zapobiegać stanom lękowym, a także łagodzi skutki stresu. Duża zawartość minerałów tj. żelazo, magnez czy potasu sprawia, że produkt ten sprawdzi się również u osób przebywających na diecie redukcyjnej.
Jeśli chodzi o kaloryczność, w 100 g naszego grochu połówki znajduje się 343 kcal. Z uwagi na dużą zawartość błonnika (7,2 g/100 g), produkt jest jednak niezwykle sycący. Spożywanie go nie zaburzy więc naszej diety.
Groch żółty łuskany – ile gotować?
Groch łuskany dostępny w naszym asortymencie jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Jak już wspomnieliśmy, nie wymaga wcześniejszego namoczenia. Wystarczy, że przepłuczemy go tuż przed obróbką termiczną, a następnie umieścimy w wybranym naczyniu. W odróżnieniu od fasoli groch połówki nie potrzebuje wiele cieczy. Najlepiej zalać go wodą ok. 2 cm powyżej poziomu ziarenek i gotować ok. godziny.
Wykorzystanie grochu łuskanego w praktyce
Obok tradycyjnych potraw, w których jest niezastąpiony (grochówka, kapusta z grochem), groch żółty łuskany idealnie nadaje się do sałatek, pasztetów i kotletów. Warto wykorzystać go także jako bazę do past na pieczywo, wafle ryżowe czy nawet do farszu tortilli. Dzięki temu danie będzie bardziej urozmaicone i zdecydowanie smaczniejsze, a także, co niezwykle istotne, bogate w roślinne białko.
Potrzebujesz innego produktu z rodziny bobowatych? Interesują Cię rośliny strączkowe tj. soczewica, fasola czy cieciorka? Zapoznaj się z naszym asortymentem i wybierz produkt dla siebie!