Gołąbki z Trendy Lunch
Składniki:
- 2 saszetki Trendy Lunch pęczak, bulgur, soczewica zielona Melvit
- 2 i 1/3 szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
- 1 mała marchewka
- ½ pietruszki
- ¼ selera
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 4 owoce jałowca
- Sól, pieprz
- 1 kapusta włoska
- 300 g przecieru lub passaty pomidorowej
- bulion warzywny
Sposób przygotowania gołąbków z Trendy Lunch:
Zawartość saszetek wsypujemy do garnka, wlewamy wodę, solimy i gotujemy do momentu aż Trendy Lunch wchłonie wszytko. Mieszanka może być lekko rozgotowana. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę z przyprawami i oprószamy delikatnie solą. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy warzywa, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Warzywa łączymy z ugotowaną mieszanką Trendy Lunch. Doprawiamy w razie konieczności. Kapustę gotujemy ok. 5-8 minut. Studzimy i dzielimy liście. Na każdy liść nakładamy ściśnięty w dłoniach farsz i zawijamy. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, układamy gołąbki i smażymy chwilę na małym ogniu. Zalewamy bulionem i passatą. Dusimy przez 30 minut. Podajemy z sosem.