Przepis na gołąbki fit

Fit gołębie

Autor przepisu: Kasia Fenix

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej Melvit
  • 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka mielonego
  • mała główka włoskiej kapusty
  • duża cebula
  • 3 marchewki
  • ząbek czosnku
  • por
  • przyprawy: majeranek, szczypta gałki muszkatołowej, kardamon, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie (mogą być Twoje ulubione, to akurat mój zestaw)

Jak przygotować fit gołębie:

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Z kapusty wytnij głąb i włóż ją do garnka z wrzątkiem, ściągając po kolei liście. Wytnij nerwy (grube i twarde części).Obierz cebulę, 1 marchew, por i posiekaj. Przysmaż i zrumień na patelni. Odstaw do wystygnięcia.Połącz w misce kaszę, mięso, przesmażone warzywa. Dodaj przyprawy i starannie wymieszaj. Porcjami nakładaj farsz na liście kapusty i zawijaj ciasno do nasady(najpierw boki). Do garnka włóż pozostałe liście (gołąbki nie będą w ten sposób przywierać do dna), ułóż ciasno gołąbki i zalej wodą. Dodaj pozostałą marchew, por, listek laurowy, ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu ok. 45-60 min.

Gołąbki nie wymagają żadnego towarzystwa, jest w nich kasza, mięso i warzywa!

SMACZNEGO!

Przepis na gołąbki fit
Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Kasia Fenix