Desernik z daktylami, granolą i malinami
Składniki:
- 100 g daktyli
- 100 g sera mascarpone
- 250 g sera na sernik
- 2 łyżki nasion chia Melvit
- 200 g płatków owsianych Melvit
- 2 łyżki chipsów kokosowych
- 2 łyżki ekspandowanego amarantusa
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 łyżki posiekanych orzechów (np. nerkowców)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania desernika z daktylami, granolą i malinami:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie odcedź i zmiksuj na pulpę w pojemniku blendera lub malakserze, dodaj ser mascarpone oraz twaróg, zmiksuj do połączenia składników. Następnie dorzuć nasiona chia i wymieszaj widelcem.
W czasie gdy daktyle się moczą możesz przygotować granolę. Olej rozgrzej na głębokiej patelni, dodaj posiekane orzechy, nasiona dyni i chipsy kokosowe. Podpiekaj chwilę co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj amarantus oraz płatki i podlej syropem klonowym. Smaż jeszcze ok. 10 minut, odstaw do ostygnięcia.
Deser komponuj w słoiczkach. Na dno wsyp 2 łyżki granoli, następnie ułóż masę serową i udekoruj malinami. Schłodź przed podaniem.