Deser jaglany z ciastem marchewkowym

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Na ciasto marchewkowe

  • 2 jajka
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju
  • 200 g marchewki startej na tarce
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • 200 g mąki orkiszowej MELVIT
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu

Orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania deseru jaglanego z ciastem marchewkowym:

Kaszę upraż w garnku, zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie płyn. Zmiksuj na gładki mus jeszcze gorącą z dodatkiem syropu z agawy, jeśli jest zbyt gęsty dolej trochę mleka. Odstaw. W między czasie przygotuj ciasto. Jajka ubij mikserem przez 2-3 minuty, po czym stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do uzyskania puszystej masy. Powoli wlewaj olej cały czas miksując. Do masy jajecznej dodaj marchewkę oraz wiórki i wymieszaj. W osobnej misce połącz suche składniki. Dodaj do mokrych i mieszaj łyżką do połączenia składników. Wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. Do deserów potrzebujesz połowy ciasta, więc drugą zostaw do kawy 😊. Do pucharków deserowych pokrusz część ciasta, ułóż na nim mus jaglany i na niego ponownie pokrusz ciasto. Udekoruj orzechami włoskimi.

Czas przygotowania:
120 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie