Deser jaglany z ciastem marchewkowym
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej MELVIT
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki syropu z agawy
Na ciasto marchewkowe
- 2 jajka
- 180 g cukru trzcinowego
- 150 ml oleju
- 200 g marchewki startej na tarce
- 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- 200 g mąki orkiszowej MELVIT
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
Orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania deseru jaglanego z ciastem marchewkowym:
Kaszę upraż w garnku, zalej mlekiem i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie płyn. Zmiksuj na gładki mus jeszcze gorącą z dodatkiem syropu z agawy, jeśli jest zbyt gęsty dolej trochę mleka. Odstaw. W między czasie przygotuj ciasto. Jajka ubij mikserem przez 2-3 minuty, po czym stopniowo dodawaj cukier. Miksuj do uzyskania puszystej masy. Powoli wlewaj olej cały czas miksując. Do masy jajecznej dodaj marchewkę oraz wiórki i wymieszaj. W osobnej misce połącz suche składniki. Dodaj do mokrych i mieszaj łyżką do połączenia składników. Wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. Do deserów potrzebujesz połowy ciasta, więc drugą zostaw do kawy 😊. Do pucharków deserowych pokrusz część ciasta, ułóż na nim mus jaglany i na niego ponownie pokrusz ciasto. Udekoruj orzechami włoskimi.