Socca z suszonymi pomidorami i rozmarynem przepis

Cudowna socca z suszonymi pomidorami i rozmarynem

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • czubata szklanka mąki z ciecierzycy Melvit
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 5 plastrów suszonych pomidorów 
  • łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli czarnej lub zwykłej
  • łyżeczka igieł ze świeżego rozmarynu
  • opcjonalnie miód do serwisu

Sposób przygotowania cudownej socca z suszonymi pomidorami i rozmarynem:

Pomidory kroję w kostkę, rozmaryn rozdzielam na pojedyncze igiełki.

Mąkę mieszam z solą w misce i powoli dodając wodę rozkłócam całość rózgą kuchenną na gładką masę (można z powodzeniem użyć misera lub blendera). Dodaję pokrojone pomidory, rozmaryn i odstawiam na około 30 minut a nawet godzinę z okładem jeśli mam czas. 

Keksówkę lub małą blachę smaruję tłuszczem, piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i wstawiam do środka blachę żeby się rozgrzała. Ciepłą wyciągam z pieca, wylewam do niej ciasto i wstawiam z powrotem do pieca na około 20 minut, właściwie chodzi o to żeby się socca ładnie zarumieniła. Gotową wyciągam z blachy, kroję na kawałki, delikatnie solę po wierzchu i podaję jako przekąskę z kwiatowym miodem. Socca jest idealna zamiast chleba, można serwować ją z ulubioną pastą, pieczarkami i garścią chrupiącej rukoli lub po prostu spakować ją sobie na wynos.

Socca z suszonymi pomidorami i rozmarynem przepis
Czas przygotowania:
45 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak