Cudowna socca z suszonymi pomidorami i rozmarynem
Składniki:
- czubata szklanka mąki z ciecierzycy Melvit
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 5 plastrów suszonych pomidorów
- łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli czarnej lub zwykłej
- łyżeczka igieł ze świeżego rozmarynu
- opcjonalnie miód do serwisu
Sposób przygotowania cudownej socca z suszonymi pomidorami i rozmarynem:
Pomidory kroję w kostkę, rozmaryn rozdzielam na pojedyncze igiełki.
Mąkę mieszam z solą w misce i powoli dodając wodę rozkłócam całość rózgą kuchenną na gładką masę (można z powodzeniem użyć misera lub blendera). Dodaję pokrojone pomidory, rozmaryn i odstawiam na około 30 minut a nawet godzinę z okładem jeśli mam czas.
Keksówkę lub małą blachę smaruję tłuszczem, piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i wstawiam do środka blachę żeby się rozgrzała. Ciepłą wyciągam z pieca, wylewam do niej ciasto i wstawiam z powrotem do pieca na około 20 minut, właściwie chodzi o to żeby się socca ładnie zarumieniła. Gotową wyciągam z blachy, kroję na kawałki, delikatnie solę po wierzchu i podaję jako przekąskę z kwiatowym miodem. Socca jest idealna zamiast chleba, można serwować ją z ulubioną pastą, pieczarkami i garścią chrupiącej rukoli lub po prostu spakować ją sobie na wynos.