Ciasteczka owsiane z dynią, idealne do pracy albo szkoły
Składniki:
- 8 łyżek płatków owsianych Melvit
- 1/4 uduszonej dyni hokkaido (ta została mi z poprzedniego dnia)
- czubata łyżka jasnej tahini
- sok z 1 pomarańczy
- łyżka ulubionych orzechów, pokrojonych na mniejsze części
- łyżka białej morwy lub rodzynek czy pokrojonych, suszonych śliwek
- pół łyżki masła klarowanego lub innego oleju
- łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy masala tea lub po prostu korzennej mieszanki przypraw
Sposób przygotowania ciasteczek owsianych z dynią, idealnych do pracy albo szkoły:
Dynię rozcieram łyżką w misce na gładką masę, dodaję przyprawy, sok z pomarańczy, tahinę, syrop klonowy, masło, orzechy, suszone owoce i płatki owsiane Melvit. Wszystko razem mieszam dokładnie, smakuję – tu trzeba uważać bo już smakuje obłędnie, jeśli trzeba dodaję więcej masali lub syropu. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, masę wykładam na wyłożoną papierem blachę formując ulubiony kształt ciastek i wstawiam do pieca na około 20 minut – tu akurat wykorzystałam blachę do pieczenia magdalenek. Dobrze upieczone powinny być chrupiące z wierzchu i lekko miękkie w środku, w pięknym orzechowym kolorze. Podaję je z gorącym mlekiem lub z roślinnym mango lassi