Chleb
Składniki:
- zakwas
- 2,5 szklanki mąki ja dodałam mieszankę (mąka pszenna razowa Melvit, mąka orkiszowa, mąka gryczana)
- Ok. 2 szklanki letniej wody (1 szklanka gazowanej)
- ½ szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich Melvit
- 1/3 szklanki otrąb orkiszowych prażonych Melvit
- 1/2 szklanki siemienia lnianego Melvit
- 1/3 szklanki pestek dyni
- duża garść żurawiny
- duża garść ulubionych orzechów (u mnie orzechy włoskie i nerkowce)
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- łyżka soli morskiej
Jak przygotować chleb:
Chleb najlepiej robić wieczorem, a piec rano, bo ciasto musi odstać i odpocząć ok 8 godzin.
Wymieszaj w misce suche składniki. Dodaj zakwas oliwę i powoli dolewaj wodę. Nie musisz dolewać całej, ciasto powinno ono być dość gęste, trzymające się łyżki, nie dające się uformować na kształt bochenka. Formę wysmaruj oliwą, posyp mąką (obojętne którym rodzajem) i przełóż ciasto. Ja zrobiłam duży chleb i mały chlebek. Postukaj kilka razy formą o blat, żeby pozbyć się powietrza spod spodu. Możesz posypać wierzch chleba ziarnami słonecznika. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 8 godzin, nie mniej. Przed upieczeniem pamiętaj żeby odłożyć dwie łyżki zakwasu na następny wypiek. Następnie wstaw chleb do nagrzanego, do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 45 minut. Jeśli chleb jest już gotowy wyjmij go z formy i odstaw do przestygnięcia, dzięki temu będzie chrupiący.
Chleb jest pyszny, pełen ziaren, wilgotny w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz! Zapach i smak są nieziemskie. Ze składnikami można szaleć dodając do chleba ulubione zioła, różne bakalie, suszone owoce.
Smacznego !