Przepis na ciasteczka orkiszowe

Ciasteczka

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej Melvit
  • 1 i 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki żurawiny
  • 1 łyżka wiórek kokosowych lub posiekanych orzechów (opcjonalnie)

Sposób przygotowania ciasteczek:

Banana rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy jajko, syrop klonowy i olej, mieszamy w misce. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wiórki, żurawinę oraz amarantus i wszystko dokładnie mieszamy. Ciastka układamy na blasze do pieczenia za pomocą małej łyżeczki. Ciastka nie muszą mieć idealnego kształtu, nadrabiają smakiem! 🙂 Pieczemy ok.10-12 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.

Przepis na ciasteczka orkiszowe
Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie