Batoniki owsiane – Słodycze w diecie dziecka
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich Melvit
- ½ szklanka pestek dyni
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
Sposób przygotowania batoników owsianych – Słodycze w diecie dziecka:
Słodycze w diecie dziecka to bardzo kontrowersyjna kwestia. Każdy z Nas podchodzi do niej inaczej. Jedni szukają zamienników, inni w ogóle ich nie dają. Ważne by wyważyć to wszystko tak by odpowiadało Nam i było dobre dla Naszych pociech. Wydaje się, że dzieci wyssały smak słodki z mlekiem matki. Chcąc sprawić by dzieci były zadowolone musimy pamiętać, że to dzięki Nam, rodzicom kształtują się ich nawyki żywieniowe. To My jesteśmy dla swoich dzieci największym autorytetem, również w świecie kulinarnym. I nie chodzi o tym by gotować jakoś wyjątkowo, by przygotowywać niezwykłe potrawy, ale o to by przede wszystkim gotować prosto, sezonowo i zdrowo. A przede wszystkim ważne jest by JEŚĆ WSPÓLNIE. Dlaczego to tak istotne? Bo dzieci patrzą na nas, obserwują i przez to się uczą. Pamiętajcie – RODZIC to największy AUTORYTET dla dziecka i powinniśmy to wykorzystywać, bez cienia wątpliwości, jeśli chodzi o odżywianie. To nie jest takie proste, jak łatwo się o tym pisze, jednak wystarczy trochę cierpliwości, wyrozumiałości i chęci. Podobnie jest ze słodyczami, jeśli my nie będziemy po nie sięgać, nasze dzieci również, bo nie będzie ich w domu. Jeśli nauczymy dzieci jeść zdrowe słodycze i pokażemy im jak je przygotować, możemy być pewni sukcesu.
Jak zamieniać słodycze na zdrowsze wersje ?
- Sięgajmy po gorzką czekoladę, zamiast mlecznej.
- Jedzmy suszone owoce, zamiast żelków czy cukierków.
- Przygotowujmy zdrowe batoniki z płatków owsianych i bakalii.
- Komponujmy wspólnie koktajle owocowe zamiast kupować słodkie soki.
Pomysłów jest mnóstwo, wystarczy otwarty umysł i ogrom chęci!
Przygotowanie:
Płatki owsiane i pestki dyni umieszczamy w pojemniku blendera ręcznego lub malakserze. Miksujemy przez chwilę, dodajemy resztę składników do uzyskania klejącej konsystencji. Układamy masę w pojemniku prostokątnym wyłożonym papierem do pieczenia i dociskamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroimy na batoniki. Gotowe!