Melvit
Mąka kukurydziana 500 g
- Gramatura: 500 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 12
- na warstwie: 144
- na palecie: 1152
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1539 kJ / 364 kcal
- Białko:9 g
- Błonnik:6 g
- Węglowodany:70 g
- Cukry:4 g
Opis:
Mąka kukurydziana otrzymywana jest z przemiału ziaren kukurydzy. Produkt ma charakterystyczny żółty kolor i lekko słodkawy smak, jest bardzo popularny w krajach latynoamerykańskich.
Zawarty w mące kukurydzianej błonnik pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, reguluje przemianę materii i pozwala na obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Jest źródłem betakarotenu – przeciwutleniacza, który nadaje skórze piękny kolor. Osoby osłabione, cierpiące na niedokrwistość powinny zaopatrzyć się w mąkę kukurydzianą, ponieważ jest ona źródłem cennego przy tych dolegliwościach żelaza. Ponad to jest bogata w witaminy z grupy B, A i E.
Kukurydziana mąka polecana jest w diecie osób starszych i dzieci, ponieważ jest lekkostrawna i jednocześnie dostarcza dużo energii.
Mąka ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. W Ameryce Południowej służy do przyrządzenia placków, tortilli, nachos, tacos, quesadillas i innych potraw.
Bardzo często wykorzystywana jest również w cukiernictwie do pieczenia ciast, ciasteczek. Doskonale sprawdza jako składnik pieczywa, naleśników, ciast, panierowania ryb, mięsa i warzyw.