Soczewica z burakami, kozim serem i sałatą
Składniki:
- Soczewica czerwona Melvit
- Buraczki tarte lub całe buraki do upieczenia
- Ser kozi
- Mix sałat
- Pulpa pomidorowa (passata)
- Czosnek, świeżo mielone siemię lniane, papryka wędzona, kumin, sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania soczewicy z burakami, kozim serem i sałatą:
- Soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, nie mieszając. Na koniec doprawiamy przyprawami.
- Buraki jeśli mamy surowe – zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku do miękkości, po czym lekko studzimy i ścieramy na tarce. Możemy wykorzystać też kupione już upieczone i zetrzeć je na tarce lub kupić już upieczone i starte.
- Buraczki na patelni mieszamy z przyprawami, na koniec gdy wyłączymy już ogień ser kozi i wszystko mieszamy
- W misce układamy sałatę, polewamy ją sokiem z cytryny.
- Puree z pomidra mieszamy ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym (powinno się zagęścić po odstaniu kilku minut), czosnkiem i bazylią.
- W misce układamy komosę, buraki z kozim serem oraz sałatę, którą polewamy sosem pomidorowym.
- Do dania możemy dodać również mieszankę trendy lunch inspirowaną grecją.
TIP: Źródła białka w tym posiłku to przede wszystkim soczewica i ser kozi. Posiłek ten nadaje się do zabrania jako lunch w pracy, ale sprawdzi się również po treningu!
Czas przygotowania:
20 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy