Włoski Trendy z cytryną i zielonymi szparagami
Składniki:
- torebka Trendy Lunch Włoski
- szklanka bulionu warzywnego lub woda
- garść świeżego koperku
- 6 zielonych szparagów surowych
- 2-3 plasterki cytryny
- pieprz świeżo mielony do smaku
- łyżka masła klarowanego
Sposób przygotowania włoskiego Trendy Lunch z zielonymi szparagami:
Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, torebkę Trendy Lunch rozcinam i wsypuję do rondla, chwilę podsmażam mieszając i zalewam gorącym bulionem warzywnym. Gotuję pod przykryciem, aż mieszanka wchłonie bulion, gotową odstawiam na bok do przestygnięcia.
Szparagi myję, odłamuję zdrewniałą część i dzielę je na mniejsze kawałki. Koperek szatkuję na drobno, mieszam z ugotowaną mieszanką i surowymi szparagami. Wykładam porcję na talerz, dekoruję plasterkami cytryny i podaję. Oczywiście cytryną trzeba sobie skropić całość na talerzu. To fajna propozycja na lekki lunch albo, jeśli masz więcej szparagów i na przykład rzodkiewkę – można zrobić pyszny sałatkę.