Przepis na zupę marchewkową z soczewicą i kiełkami

Zupa marchewkowa z soczewicą i kiełkami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Sposób przygotowania zupy marchewkowej z soczewicą i kiełkami:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, delikatnie solimy i podsmażamy na oleju przez chwilę. Dodajemy obrany i starty na drobnej tarce imbir. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i dorzucamy do garnka z cebulą i imbirem. Doprawiamy solą, pieprzem i chwilę podsmażamy, dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem lub wodą ok 2 cm powyżej warzyw. Gotujemy do miękkości marchewki i soczewicy. W razie potrzeby podlewamy wodą i gotujemy jeszcze chwilę. Miksujemy blenderem ręcznym. Podajemy ze świeżymi kiełkami.

Przepis na zupę marchewkową z soczewicą i kiełkami
Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie