Zupa marchewkowa z soczewicą i kiełkami
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 1 cm imbiru świeżego
- 2-3 łyżki czerwonej soczewicy
- sól, pieprz
- świeże kiełki do podania
Sposób przygotowania zupy marchewkowej z soczewicą i kiełkami:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, delikatnie solimy i podsmażamy na oleju przez chwilę. Dodajemy obrany i starty na drobnej tarce imbir. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i dorzucamy do garnka z cebulą i imbirem. Doprawiamy solą, pieprzem i chwilę podsmażamy, dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem lub wodą ok 2 cm powyżej warzyw. Gotujemy do miękkości marchewki i soczewicy. W razie potrzeby podlewamy wodą i gotujemy jeszcze chwilę. Miksujemy blenderem ręcznym. Podajemy ze świeżymi kiełkami.