Kasza orkiszowa z pieczonymi warzywami na słodko
Składniki:
- Torebka Trendy Lunch z burakami i czosnkiem niedźwiedzim
- szklanka soku śliwkowego
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- sól, pieprz do smaku
- kilka plasterków dyni masłowej
- 3-4 małe marchewki
- łyżka masła klarowanego
- szczypta utartej skórki z cytryny
- 3-4 kapary z ogonkami
Sposób przygotowania kaszy orkiszowej z pieczonymi warzywami na słodko:
Torebkę Trendy Lunch rozcinam, zawartość podprażam w garnku z niewielkim dodatkiem masła klarowanego i zalewam mieszanką soku śliwkowego i wody w proporcji pół na pół. Gotuję pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn.
Imbir obieram, ucieram na tarce i mieszam go z połową masła klarowanego.
Dynię masłową obieram, oczyszczam i kroję na plastry. Marchewki obieram, myję i kroję na mniejsze części lub na połówki.
W żeliwnym garnku lub w piekarniku podpiekam warzywa usmarowane masłem klarowanym z dodatkiem imbiru. Zapiekam lub podsmażam przez 10-15 minut pod przykryciem, potem podlewam nieco resztką soku śliwkowego i karmelizuję je z odrobiną świeżo utartego pieprzu. Na koniec doprawiam utartą skórką z cytryny.
Ciepłą i pachnącą mieszankę wykładam na talerz, dodaję podrumienione, słodkie warzywa i kapary. Dosmaczam solą i odrobiną pieprzu, serwuję na świeżo, często z poszatkowaną zieloną kolendrą i kawałkiem cytryny.