Pierś kaczki z sosem żurawinowym i Trendy Lunch z kapustą i grzybami
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- Sól, pieprz
- 1 szklanka świeżej żurawiny
- 500 ml wody
- Sok z 1 pomarańczy
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
- 1 saszetki Trendy Lunch z grzybami i kapustą
- Kilka brukselek
- 1 mała cebula
Sposób przygotowania piersi z kurczaka z sosem żurawinowym i Trendy Lunch z kapustą i grzybami:
Możemy zacząć od przygotowania sosu żurawinowego. W wodzie umieścić owoce, dodać cukier i sok z pomarańczy, gotować tak długo aż żurawina popęka a sos zgęstnieje. Możemy zmiksować blenderem lub zostawić sos z kawałkami owoców.
Piersi kaczki ponacinać w kratkę na skórze, uważaj by nie uszkodzić mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Położyć na zimnej patelni skórką do dołu i podgrzewać na średnim ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Powinno to potrwać ok.15 minut. Po tym czasie odrówić i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Przełożyć piersi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.1o minut. Wyłożyć mięso na talerz by odpoczęło kilka minut. W tym czasie cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażyć do zarumienienia, dodać poszatkowaną brukselkę, podlać delikatnie wodą i dusić do momentu aż będzie miękka. Dodać ugotwany według wskazówek TL i wymieszać. Po tym czasie pokroić w plastry. Podawać z przygotowanym TL i sosem żurawinowym.