Polędwiczka w szynce na Trendy Lunch z mhammas
Składniki:
- 2 saszetki Trendy Lunch z mhammas
- 2 szalotki
- 1 czosnek
- Bulion do podlewania (ewentualnie woda z sosem sojowym)
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- Świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 100 g suszonej szynki
- 1 łyżka oliwy
- marchewki
- 2 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania polędwiczek w szynce na Trendy Lunch z mhammas:
Polędwicę nasmarować sosem sojowym, oliwą i musztardą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Okręcić w szynkę i posmarować oliwą. Rozgrzać dużą patelnię, położyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 15-20 minut. Wyjąć mięso i odłyżyć na kilka minut by odpoczęło. W międzyczasie szykuje też TL. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szalotkę siekamy, wrzucamy na oliwę i oprószamy solą. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i zawartości saszetek. Smażymy przez chwilę po czym podlewamy bulionem. Gotujemy i stopniowo wlewamy bulion do momentu gdy mhammas będzie miękki. Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paski wzdłuż (np. na 4 części) i smażymy na maślę klarowanym oprószone solą i pieprzem do momentu gdy będą podpieczone ale nadal dość chrupkie. Polędwicę pokroić na około 2 cm kawałki. Podawać na TL z marchewkami.