Zapiekanka ryżowa z indykiem, dynią i pieczarkami
Składniki:
- 2 saszetki ryżu basmati
- 1 polędwiczka z indyka
- ¼ dyni hokkaido lub piżmowej
- 100 g pieczarek
- 1 mała cebula
- Sól, pieprz
- Papryka słodka, kurkuma, majeranek
- 1 l bulionu warzywnego
Sposób przygotowania zapiekanki ryżowej z indykiem, dynią i pieczarkami:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, oprószamy solą i smażymy do zarumienienia. W tym czasie indyka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki a dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do zarumienionej cebuli wrzucamy pieczarki i indyka. Oprószamy przyprawami i smażymy ok 5-7 minut. Po tym czasie zestawiamy z ognia. Mieszamy z ryżem i dynią, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 50 minut.