Tartaletki z Trendy Lunch
Składniki:
- 300 g mąki
- 130 g masła
- 1 jajko
- Kilka łyżek zimnej wody
- Sól
- Farsz: 1 ugotowana saszetka TL z kapustą i grzybami
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 100 g suszonych śliwek
Sposób przygotowania tartaletek z Trendy Lunch:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok.30 minut. W tym czasie na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę razem z liściem i zielem angielskim. Oprószamy dodatkowo solą. Gdy się zarumieni wyciągamy liść i ziela, a wrzucamy pokrojone w małe kawałki śliwki. Chwilę smażymy. Dodajemy do TL i mieszamy. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Z lodówki wyjmujemy ciasato i rozwałkowujemy. Natłuszczamy 6 foremek do małych tartaletek i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy cieciorkę lub groch dla obciążęnia. Pieczemy 15 minut w 190 stopnich. Po tym czasie wyjmujemy i nakładamu przygotowany farsz. Zapiekamy jeszcze 10 minut. Podajemy.