Szatkowana brukselka z miodem i kolorową Quinoa Trio
Składniki:
- 10 brukselek
- łyżka masła klarowanego
- garść pistacji
- łyżka syropu klonowego
- łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 jabłka
- 1/2 opakowania Quinoa Trio Melvit
- 1/2 szklanki soku tłoczonego jabłko-gruszka
- szczypta różowej soli
- miód akacjowy lub inny kwiatowy do serwisu
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania szatkowanej brukselki z miodem i kolorową Quinoa Trio:
Brukselki myję i szatkuję. Pistacje obieram i delikatnie rozgniatam nożem na desce. Jabłko kroję na zapałki razem ze skórką, kilka plasterków zostawiam do dekoracji.
Quinoa podprażam z dodatkiem łyżeczki masła, zalewam sokiem i gotuję aż wchłonie cały płyn. W małym woku lub na patelni rozgrzewam pozostałe masło klarowane, podsmażam na nim orzechy i poszatkowaną brukselkę – na dość wysokim ogniu. Po około 5 minutach polewam brukselkę syropem klonowym, posypuję świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą soli, sokiem z cytryny, mieszam i zdejmuję z ognia.
Do miski wkładam ugotowaną w soku quinoa i podsmażoną brukselkę zmieszaną z pokrojonym, świeżym jabłkiem. Układam kilka plasterków jabłka, polewam odrobiną miodu i serwuję na ciepło. Właściwie można powiedzieć, że jest to deserowa wersja quinoi ze słodką brukselką.