Lody jaglane z malinami
Składniki:
- 1/3 kubka kaszy jaglanej Melvit
- 1 i ½ kubka mleka
- 300 g malin
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania lodów jaglanych z malinami:
Kaszę podprażamy w suchym garnku, zalewamy mlekiem i gotujemy ok 30 minut. Po tym czasie miksujemy blenderem ręcznym, w razie potrzeby dolewamy trochę mleka i dodajemy odrobinę słodu (miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego). Musimy uzyskać konsystencję gęstego budyniu. Odkładamy kilka malin do miseczki, resztę rozgniatamy widelcem, dodajemy miód i mieszamy. Do foremek na lody nakładamy po 1-2 łyżeczki rozgniecionych malin, wlewamy mus jaglany i układamy na górze całe maliny, które zostawiliśmy. Mrozimy przez minimum 4 godziny. Smacznego!