Deser ryżowy z lodami truskawkowymi
Składniki:
- 1 saszetka ryżu Białego
- 250 ml mleka ryżowego
- 2 łyżki kakao gorzkiego
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
- 200 g truskawek
- 1 banan
- 60 ml mleka ryżowego
- mięta do podania
Sposób przygotowania deseru ryżowego z lodami truskawkowymi:
Ryż gotujemy w mleku ryżowym z dodatkiem kakao. Gdy będzie miękki i wchłonie cały płyn dodajemy syrop w razie potrzeby. Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Banana obieramy. Owoce wrzucamy do blendera kielichowego, zalewamy mlekiem i miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do pojemnika i zamrażamy przez ok 2-3 godziny, co pól godziny mieszamy. Możemy również użyć mrożonych owoców, wtedy pomijamy etap zamrażania tylko od razu podajemy wkładając do słoiczka ryż na zmianę z lodami. Dekorujemy miętą.