Danie z ryżem basmati Indie
Składniki:
- 1 saszetka ryżu basmati Melvit
- 2 plasterki korzenia kurkumy
- 2 plasterki korzenia imbiru
- szczypta soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 młode marchewki
- 1 młody por
- 3 młode, śliczne pietruszki
- 1 młody seler + solidna gałązka liści selera
- garść młodego bobu
- 2 plasterki cytryny ze skórą
- łyżka masła klarowanego
- płaska łyżka syropu klonowego
- sok wyciśnięty z 1 całej cytryny
Sposób przygotowania dania z ryżem basmati Indie:
Warzywa dokładnie myję i oskrobuję. Marchewki kroję na połówki, pora i selera też. Saszetkę z ryżem rozcinam, w rondlu rozgrzewam plastry kurkumy, gałązkę liści selera, dwie łyżeczki masła klarowanego, wsypuję ryż i dodaję plastry imbiru. Przesmażam mieszając przez około 2 minuty, zalewam szklanką wody, dokładam warzywa i młody bób, ale tylko na około 5 min. po tym czasie odławiam je delikatnie na talerz. Ryż gotuję do momentu, aż niemal wchłonie całą wodę. Odstawiam rondel z ryżem pod przykryciem żeby ryż doszedł. Bób delikatnie obieram ze skórki. Na patelni rozgrzewam pozostałe masło, układam marchewki, pietruszki i selera, smażę na wysokim ogniu, aż się ładnie zarumienią. Za chwilę na patelnię trafia por, świeżo mielony pieprz, bób, szczypta soli, 2 plasterki cytryny i syrop klonowy. Całość smażę dosłownie 3 minuty cały czas energicznie poruszając patelnią. Na koniec całość skrapiam niewielką ilością soku z cytryny, dodaję dwie łyżki wody i zestawiam z ognia.
Do rondla z ryżem dodaję sok z cytryny, mieszam, odławiam imbir i plastry kurkumy widelcem. Ryż wykładam do miski lub na talerz, układam na nim podsmażone warzywa razem z odrobiną sosu z patelni. Podaję na ciepło, właściwie od razu…ukradkiem oblizując resztki pysznego sosu z patelni.