Mus chałwowy z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej Melvit
- 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego (domowego)
- stała część mleczka kokosowego (dobrze schłodzonego)
- 1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
- 2-3 łyżki syropu z agawy
Sposób przygotowania musu chałwowego z kaszy jaglanej:
Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni lub w garnku. Gdy zaczyna wydawać przyjemny zapach, zalewamy ją mlekiem kokosowym i gotujemy do wchłonięcia. Przykrywamy i zostawiamy. Ostudzoną kaszę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy śmietankę kokosową oraz syrop z agawy i miksujemy na gładki krem. Dodajemy pastę sezamową i jeszcze chwilę miksujemy. Próbujemy i doprawiamy syropem w razie konieczności. Podajemy z owocami lasu (np. malinami lub jagodami).