Korzenny chleb bez mąki z oregano
Składniki:
- opakowanie chleba bez mąki z czarnuszką i orkiszem Melvit
- 3/4 szklanki odwaru z siemienia lnianego Melvit
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 2 czubate łyżki masła klarowanego
- 1/4 łyżeczki mieszanki cynamonu i kardamonu
- 1/2 łyżeczki różowej soli
- garść listków świeżego oregano
- łyżka drobnej polenty kukurydzianej
Jak przygotować korzenny chleb bez mąki z oregano:
Mleko podgrzewam z masłem klarowanym i przyprawami. Mieszankę Chleba bez mąki Melvit wsypuję do miski, zalewam ciepłym mlekiem z masłem i przyprawami, dodaję odwar z siemienia lnianego, sól, świeże oregano i porządnie mieszam. Piekarnik nastawiam na 180 stopni, grzałka góra i dół + termoobieg. Foremkę do pieczenia (keksówkę) smaruję masłem i obsypuję polentą kukurydzianą. Wykładam masę chlebową, wyrównuję i wstawiam do rozgrzanego piecyka. Piekę przez około godzinę, kroję dopiero po przestudzeniu. Chleb idealnie pasuje na zdrowy, świąteczny stół.