Jabłko pieczone z ananasową kaszą orkiszową
Składniki:
- 4 łyżki kaszy orkiszowej Melvit
- 2-3 większe jabłka, najlepiej kwaśniejsze
- 1 szklanka soku ananasowego jednodniowego lub pomarańczowego
- łyżka cukru brązowego trzcinowego
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- świeży tymianek
Sposób przygotowania jabłka pieczonego z ananasową kaszą orkiszową:
Piekarnik rozgrzewam na 180 stopni z termoobiegiem. Jabłka myję, wycinam ostrym nożem ogryzek tak, żeby jak najmniej uszkodzić jabłko. W rondelku rozgrzewam sok, dodaję kaszę orkiszową, przyprawy, zagotowuję ciągle mieszając trzepaczką i odstawiam na bok.
W naczyniu żaroodpornym lub w emaliowanej misce układam jabłka, napełniam wydrążony środek ugotowaną kaszą i podsypuję z wierzchu trzcinowym cukrem. Wstawiam do piekarnika pod przykryciem na około 25 minut, następnie zdejmuję przykrycie i podpiekam jeszcze przez 15 minut. Czas jest uzależniony od wielkości jabłka, dobrze jest sprawdzić czy jabłko jest już miękkie. Podaję na ciepło z gałązką świeżego tymianku w środku.
Smacznego!